achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

Met de plaatsing van een beeld van een Basjkier te paard, wordt in de haven van Veessen een belangrijk verhaal uit de vaderlandse geschiedenis vertelt. In 1813 trok een regiment Basjkieren en Kozakken via een schipbrug de IJssel over.

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk

http://www.ruiterbeeld.nl

Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Basjkieren braken via de IJssel het Franse juk Het regiment van zo'n 300 soldaten onder leiding van generaal Alex von Benkendorff, had daarvoor deelgenomen aan de grote volkerenslag bij Leipzig. Daar werden de troepen van Napoleon verslagen. De Basjkieren en Kozakken joegen de Franse tegenstanders voor zich uit. Die verschansten zich in Deventer. Von Benkendorff besloot om via een schipbrug tussen Wijhe en Veessen de IJssel over te steken. Een deel van zijn troepen nam hij mee naar Amsterdam. Daar kon op 2 december 1813 Koning Willem I als soeverein vorst aan de macht komen en was het Franse juk gebroken.
Op initiatief van Jurn Buisman en zijn vrouw Dunya Verweij uit Heerde, is deze historische gebeurtenis aan de vergetelheid ontrukt. In de haven van Veessen is een beeld van de ruiter te paard geplaatst, gemaakt door de Russische kunstenaar Alexander Taratynov. In Veessen wordt later dit jaar een beeld geplaatst van generaal von Benkendorff. Aanwezig bij de plechtigheid was Irek Baischew (50), een rechtstreekse nazaat van von Benckendorff. Op zijn traditionele legertenue droeg hij de medailles van zijn voorvader. Meer informatie is te vinden op www.ruiterbeeld.nl

Boeiende lezing over Het Vossenbroek
Het Vossenbroek is een heel bijzondere plek, dat bij een nadere beschouwing veel onverwachte zaken herbergt. Een moerassig, nat en laaggelegen stuk grond ten oosten van Epe. Het Vossenbroek wordt door de A50 in twee delen gesneden. Het ligt bovendien binnen de gemeentegrenzen van Epe en is eenvoudig te bereiken. Het kent een lange ontstaansgeschiedenis. Geologie, archeologie en bewoning door boeren, hebben dit intieme stukje landschap een gezicht gegeven, ook de bodem heeft z’n geheimen prijs gegeven. Vooral Fauna en flora hebben hun bijdrage geleverd. Tijdens de lezing dwaalt Bauke Terpstra virtueel door dit unieke natuurlandschap. Datum: 22 maart 2018 Plaats: Kulturhus Epe, Stationsstraat 25, 8161 CP. Epe. Aanvang: 20.00 uur Informatie: Yvonne Zeegers – secretaris@epe-heerde.knnv.nl Toegangsprijs € 3,--. Voor KNNV- en IVN leden gratis.
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Basjkierenmonument in volksverhalen Cittaslow
Met de plaatsing van het Basjkierenmonument in Veessen, begin dit jaar, kwam een belangrijk stukje geschiedenis weer in de schijnwerpers te staan. Het verhaal van die geschiedenis is nu ook vereeuwigd als één van de volksverhalen van de Cittaslow-gemeenten.
Film 'Wild' laat Veluwe in volle glorie zien
Film
​Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Cadeau Inez Pijnenburg wijst weg naar Cittaslow
Oud-burgemeester Inez Pijnenburg heeft, geholpen door haar opvolger Fred de Graaf, haar afscheidscadeau onthuld: een wegwijzer naar de overige Cittaslowgemeenten in Nederland.