achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Zomerexpositie Vrieze's Erfgoed over Halifax

Vanaf zaterdag 14 mei is in de molenboerderij op Vrieze's Erfgoed een expositie te zien die gewijd is aan de op 3 april 1943 neergestorte Halifax DT795 van de RAF. Daarbij zijn ook wrakstukken van het toestel te zien die in september 2014 geborgen zijn.

De expositie is zaterdag 14 mei tijdens de Nationale Molendag van 10.00 tot 16.00 uur voor het eerst te bezichtigen en zal tot eind september te zien zijn tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum. Vrieze's Erfgoed houdt deze tentoonstelling in verband met de begrafenis met militaire eer van de stoffelijke resten van vier bemanningsleden op dinsdag 28 juni. Deze zijn geborgen tijdens de bergingsoperatie in september 2014. Na onderzoek door de Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijk Landmacht (BIDKL), is vast komen te staan dat het gaat om stoffelijke resten van vier bemanningsleden. Het gaat om Philip Henry Eldridge, William David Hawkins, Gerard Stanley Walters en John Ceredig Jones. Nabestaanden zijn inmiddels ingelicht en uitgenodigd de begrafenis bij te wonen. Meteen na de crash werden al de lichamen geborgen van Henry Blake, Thomas Victor Trollope en Rodney Webber. Zij zijn op 7 april 1943 begraven op begraafplaats Lusthof in Leusden. Ook borgen de Duitsers stoffelijke resten die begraven zijn op de begraafplaats in Wapenveld maar waarvan de identiteit onbekend is. In 1947 hebben Engelse deskundigen na opening van het graf geprobeerd om de stoffelijke resten te indentificeren maar dat is niet gelukt. Formeel stonden de vier bemanningsleden nog steeds als vermist te boek en staan zij als zodanig vermeld op het Runnymede Memorial in Egham bij Londen. “De gebeurtenissen in april 1943 hebben veel impact gehad op de molenaarsfamilie Vrieze. Met deze expositie kunnen we aan de omgekomen militairen ons respect betonen voor het offer dat ze brachten voor onze vrijheid”, aldus voorzitter Jan Nitrauw van Vrieze's Erfgoed.

Foto: De expositie staat in het teken van de begrafenis van de stoffelijke resten van vier bemanningsleden van de Halifax op 28 juni op de begraafplaats in Wapenveld.