achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Noordgouw maakt nieuw toeristisch product

Leerlingen van De Noordgouw in Heerde zijn gestart met een opdracht van om een nieuw toeristisch product te maken.

De opdracht is verstrekt door Wij zijn Heerde, Rond Uit Hattem en de Gelderse Natuur en Milieu Federatie. Onder leiding van het IVN Gelderland gaan circa honderd leerlingen vier adviesbureaus vormen om een nieuw toeristisch product te ontwikkelen. Dat product moet aan de eigen inwoners en aan toeristen het verhaal van de Hattemer Poort vertellen. Sinds 2014 werkt de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GMNF) in opdracht van de provincie Gelderland aan de gebiedsontwikkeling Hattemer Poort. Dat bestaat uit een gebied dat bestaat uit delen van de Veluwse stuwwal, de kanaalzone en de uiterwaarden langs de IJssel. Een aantal projecten zijn al uitgevoerd zoals het ecoduct Tolhuis over de A50, de uitkoop van camping Filipsberg en de herinrichting van een deel van het terrein van de voormalige Berghuizer Papierfabriek. Op delen van de Hoenwaard en 't Oever wordt gewerkt aan verbetering van het natuurlijk beheer. Het bijzonder gevariëerde landschap biedt alle kansen voor recreatie en toerisme. Zo zijn er plannen voor een fietspad tussen 't Oever en via camping Kromholt naar de Hoenwaard. Ook worden kanoroutes ontwikkeld en kan er veel gewandeld worden. De opdrachtgevers zien graag dat de inwoners zelf ambassadeurs worden van dit gebied. Maar dan is het nodig dat de mensen zelf meer weten over het gebied en de ontwikkelingen die het heeft ondergaan.De drie genoemde organisaties vragen nu aan de leerlingen van De Noordgouw om hen te helpen het verhaal van de Hattemer Poort beter beschikbaar te maken voor de eigen inwoners en de bezoekers van het gebied. In een eerder schooljaar maakten de leerlingen al creatieve plannen voor het overgangsgebied tussen de woonwijken en de sportvelden in Wapenveld.

Adviesbureaus

De opzet is dat de vier klassen die mee doen, elk een eigen adviesbureau gaan vormen. "De vraag aan de jongeren is om met een open, creatieve en onbevooroordeelde kijk waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat naar de mogelijkheden te kijken", aldus Marielle Karssing namens Rond Uit Hattem en Cees Bol van Wij zijn Heerde. De leerlingen moeten zich verdiepen in het ontstaan van het gebied, in de natuurontwikkeling maar ook gaan uitzoeken wat ondernemers belangrijk vinden. Tot de activiteiten behoren interviews en een excursie door het gebied.Dat moet dan leiden tot het maken van een route door het gebied. Hun plannen mogen ze presenteren op 15 december voor een groot aantal genodigden. "We zijn erg benieuwd naar jullie adviezen en het eindproduct", aldus projectleider Joost Reijnen van de GMNF bij het verstrekken van de opdracht.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken