achtergrond afbeelding Wij zijn Heerde
 
Recreatie
 Wonen, Werken, Winkelen 
Activiteiten
Cittaslow

Zweeds bezoek aan crashlocatie Halifax

Nicky en Conny Westerberg hebben samen met hun zonen Daniël (15) en Gabriël (11) een bezoek gebracht aan de crashlocatie van de Halifax DT 795 op Vrieze's Erfgoed in Wapenveld.

Zweeds bezoek aan crashlocatie Halifax

Zij zijn familie van de hier omgekomen John Cederig Jones die als bommenrichter deel uitmaakte van de bemanning. Alle zeven bemanningsleden kwamen op 3 april 1943 op deze plek om het leven. In 2014 was vader en opa Robin Hill al op bezoek in Wapenveld. Nu waren dochter Nicky met haar man en kinderen op weg vanuit Zweden om bij haar ouders in Wales op vakantie te gaan. Westerberg lijkt een Nederlandse naam maar Conny is geboren en getogen Zweed. Zij hebben hun reis per auto van Zweden naar haar ouders in Engeland zo gepland dat een bezoek aan Wapenveld mogelijk was. In gezelschap van Wolter Noordman uit Heerde die de contacten met de familie onderhoud, werd eerst een bezoek gebracht aan de begraafplaats in Wapenveld. Daar vond op 28 juni 2016 de begrafenis plaats van de stoffelijke resten van de vier vermiste bemanningsleden waaronder John Cederig Jones. Nicky plaatste daar een 'poppy' ofwel klaproos van keramiek op het graf van haar omgekomen familielid. Met een poppy herdenken de Britten oorlogsslachtoffers. Nicky en Conny waren diep onder de indruk van het bezoek en over de inspanningen die worden gedaan om de herinneringen aan de fatale nacht in 1943 levend te houden. Daarbij maakte het kunstwerk van Henk Vels diepe indruk. Tot hun verrassing stond opa Hill op een foto bij zijn bezoek in 2014 aan de crashlocatie in het boekje 'Voor onze vrijheid' dat ze kregen aangeboden. Vooral het gegeven dat ook schoolkinderen regelmatig op bezoek komen, werd bijzonder gewaardeerd. “Dank de hele gemeenschap in Wapenveld uit onze naam voor al hun inspannngen om de herinnering levend te houden. Dit zullen we nooit vergeten”, aldus Conny.

Heerder Volkslied

Heerde is het mooiste plekkien
In ons boeren vaderland
Ginds de Iesel met zien weerden
Daor weer bosch en heuvelrand
t Is een lus, die bonte kleuren
Noord of Zuud, ja Oost of Wes
t Is een prachtig Veluwsch landschap
Deur zien bomen, veld en grs (2x)

Hier woon ie ech bie de boeren
Met heur varkens en heur koe
Hier kuj heerlijk buten woonen
Zonder al dat stadsche gedoe
Heerde blief maar fijn bie 't olde
Pas op dat zoe niet verleid
In dat mooie Heerder landschap
Past geen stadsche deftigheid (2x)

t Heerder volk daor kuj op bouwen
t Is een volk vol warkzaamheid
Want de goed bewarkte akker
Word op tied e zeijd en e meijd
As kind hk hier e loopen
Wat er ook gebeuren zal
k Blieve trouw an disse woorden
Heerde, Heerde bvenal (2x).

Werkzaamheden Wijzijnheerde.nl

De komende tijd worden er aanpassingen gedaan aan deze website. Hierdoor kan het zijn dat een bepaalde functionaliteit niet (meer) werkt.
Komt u hier voor informatie die voorheen op deze website te vinden was dan verwijzen we u graag door naar visitheerde.com

U kunt deze melding sluiten door op een willekeurige plek te klikken